Tévhitek, melyek még mindig léteznek a várandósság alatti edzéssel kapcsolatban.

 

 

Tévhit: A pulzust nem emelheted 140bpm fölé.
Ez egy irányelv volt a múltban, de mára az ajánlás megváltozott (American College of Obstetrics and Gynecologists ACOG 2015). A várandósságot megelőző edzettségi szint és a nyugalmi pulzus személyenként változó, épp ezért egyetlen, mindenkire érvényesnek vélt pulzusérték megadásának nincs értelme. Sokkal inkább hasznos, ha a szubjektíven érzékelt erőkifejtést (RPE-teszt) vagy a beszéd-tesztet használjuk ahhoz, hogy meghatározzuk az edzéstempó optimális mértékét. Röviden ez annyit jelent, hogy ha edzés közben úgy érzed túl nagy a tempó és levegőért kapkodsz, akkor itt az ideje, hogy lassíts, csökkentsd az intenzitást.


Tévhit: Nagy súlyok emelgetése veszélyes.

Ez az irányelv szintén azért volt érvényben, hogy a pulzust ne emelhessük edzés közben 140bpm fölé. Súlyok emelgetése felemeli a pulzust egy rövid időre, de ugyanezt teszi a mindennapokban tapasztalt, megélt stressz, vagy ha az örökmozgó gyermekünk után szaladgálunk, vagy egy buszt próbálunk elérni. Egyszóval maga az élet hozza, hogy néha megemelkedik a pulzusunk rövid időre, majd visszatér alacsonyabb szintre. Várandósság alatt azzal a céllal emelsz súlyokat, hogy fenntartsd illetve kialakítsd az izmok tónusát, hisz nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy rövid időn belül gyermeked születik, akit szintén emelgetni és naphosszat a karjaidban tartani fogsz. Éppen ezért bölcsebb, ha felkészülsz erre a feladatra, és most építed fel az erőnlétedet, és nem akkor kezdesz hozzá, amikor már egyéb dolgok nehezítik a napjaidat, úgy mint kimerültség, alvásmegvonás, napirend felborulása.


Tévhit: Bármit sportoltál várandósság előtt azt folytathatod a várandósság ideje alatt is.

Ez egy érdekes tévhit, hisz míg elképzelhető, hogy a várandósság előtti edzéstevékenységed a magzat szempontjából biztonságos lehet, mégsem feltétlenül biztonságos és előnyös a te hasizomzatod és gátizomzatod szempontjából. Éppen ezért fontos, hogy várandósság ideje alatt másként mozogj, másként legyél aktív. Legyen több tudatosság a mozgásodban annak érdekében, hogy a várandósság utáni regeneráció sikeresen végbemehessen. Mozogj odafigyeléssel és használd a „sütisdobozodat” az edzés alatt tudatosan. Sokan, akik változtatás nélkül folytatják a várandósságot megelőző edzésrutinjukat nehéz helyzetbe hozzák magukat a szülést követő időszakban, mert a várandóssággal összefüggő sérüléseket okozhatnak maguknak. Ilyen sérülés lehet többek között az ún. szétnyílt hasizom, vagy gátizom problémák, SI ízületi fájdalom, derékfájdalom, szeméremcsonti fájdalom, mely problémák hosszú távon kihathatnak az életükre.
(Hogy mi a sütisdoboz? Jó kérdés. Röviden: a tested központi része, mely nagyjából a bordakosártól a medencefenékig tart. A doboz teteje a rekeszizom, alja a gátizomzat, oldala pedig a haránthasizom, amire úgy tekinthetsz, mint egy fűzőre, mely összetart.)

Tévhit: Végezhetsz felüléseket, ezek biztonságosak mindaddig, amíg nem látszik a terhességed.
Hogy ez biztonságos a babának? Meglehet. És biztonságos számodra? Valószínűleg nem az. Természetesen minden test egyedi, másként reagál adott terhelésre, adott gyakorlatokra. Van olyan, hogy még a 2. trimeszterben is hagyományos hasizomgyakorlatokkal színesítik az edzésüket egyesek, és nagy szerencséjükre nem okoznak sérülést maguknak. De ez szerencse. Lényeg, hogy minél jobban az egyenes és a ferde hasizmaidat dolgoztatod, erősíted annál nagyobb igénybevételnek teszed ki a középen futó kötőszöveti részt, a linea alba-t, ahogy a terhesség előrehaladtával természetes módon növekszik a hasad. Megfontolandó a hagyományos hasizomerősítő gyakorlatok szüneteltetése, melyek leginkább az egyenes hasizomra és a ferde hasizmokra koncentrálnak. Erősítsd inkább a haránthasizmodat, mely az izomfűzőt adja a törzsed körül.

Tévhit: Szülést követő 6 héttel, amint az orvos megadja az engedélyt visszatérhetsz szülés előtti sporttevékenységedhez minden gond nélkül.
Tételezzük fel, hogy könnyű, problémamentes várandósságod után egy csodálatos szülésen vagy túl. Egészen a szülés napjáig edzettél, remekül érzed magad, és kezelőorvosodtól éppen megkaptad a 6 hetes kontroll eredményeképpen az engedélyt, hogy most már bármit sportolhatsz. Viszont túl korán, túl sokat, túl intenzíven végezni hosszútávú következményekkel járhat. Gondolj bele, hogy a hasizmaid és a gátizmod milyen terhelésnek voltak kitéve hónapokon keresztül. Ezen területek gyógyulása, regenerációja több, mint 6 hétig is eltart. Tulajdonképpen a várandósságot követő első 12 hét a kritikus gyógyulási periódus. Ebben az időszakban a tested mindent megtesz annak érdekében, hogy hasadon a megnyúlt középső kötőszövetes állományt amennyire tudja helyreállítsa, illetve, hogy gátizomzatod visszanyerje eredeti funkcióját és erejét. Nagyszerű, ha energikusnak érzed magad és kicsattanóan jó kedved van, de ha nem veszed figyelembe a gyógyulási időszak folyamatát, és készpénznek veszed az orvosi utasítást, miszerint „bármit csinálhatsz” kárt okozhatsz magadnak, mert kiteszed magad olyan sérüléseknek, mint szétnyílt hasizom, vagy szervsüllyedés. Ezt viszont nem akarhatod, így inkább legyél türelemmel testedhez, ismerd el, hogy milyen nagy teljesítményre volt képes, és merj pihenni és gyógyulni. Az intenzív mozgás lehetősége később is ott lesz számodra, csak várnod kell néhány hetet rá.